Verslag: Pure Food in Valencia

In die ene week dat Nederland de warmste plek van Europa was, was ik nou net in (het normaal zo zonnige) Valencia. Op een paar zonnige momentjes na kwam de regen in bakken naar beneden. Groot voordeel: we hadden alle tijd om eens kennis te maken met de horeca van Valencia, we hopte van maaltijd naar maaltijd en hebben genoten. Het was niet helemaal de bedoeling, maar door de weersomstandigheden werd deze vakantie een echte foodtrip.

Puur eten:

Zuid Europa staat bekend om zijn heerlijke fruit en groente. Alles ziet er zo heerlijk uit. Het meest alternatieve kleine keukentje weet heerlijke verse tapas klaar te maken. De centrale markt is ook een genot om rond te kijken. Veel verse producten, groente, fruit, kaas en noten

IMG_1387

We kwamen terecht op een terrasje bij de markt en bestelden een omelet met kaas, we moesten nog even inkomen en waren nog niet thuis in de Spaanse menukaart. Gelukkig voor ons verstond de serveerster geen woord Engels en bracht ons een bord met Manchego schapenkaas met olijfolie, rozijnen en walnoten…en dat was toch een partij lekker!

IMG_1386

Inmiddels heb ik wel een oog gekregen voor leuke tentjes in het buitenland en we kwamen al snel terecht in het leuk buurtje El Carmen…verschillende leuke plekjes om te eten. Maar de omgeving van de Mercat de la Tapeneria was toch wel het leukst en lekkerst. Heel veel diverse salades en groente schotels waar ik heel blij van wordt. Valencia staat bekend om zijn rijstvelden en de paella komt dan ook uit deze regio. De paella mocht dus niet ontbreken in onze foodtrip.

IMG_1388

En dan heb ik het nog niet eens over de tapas en de pintxos gehad. Ik dacht altijd dat tapas de kleine hapjes waren die aan de bar werden gegeten, soms is dat wel zo, maar in Valencia zijn tapas kleine gerechtjes en de kleine hapjes die je per bordje betaald zijn Pintxos. Helaas voor mij werden de meest heerlijke groente en visgerechten geserveerd op brood, dus heb ik me er maar niet aan gewaagd.

Puur drinken:

Ook in Valencia is de rage van groente sappen doorgedrongen. Op de eerste dag brak de zon door en we zijn onmiddellijk naar het strand getrokken, om het strandleven een beetje mee te krijgen. Een hele leuke salade en sappen bar op het strand beloofde al veel goeds. Een verse sap kon je uitkiezen met verschillende ingrediënten. Ik koos voor spinazie en citroen, leek me wel lekker fris. Ik dacht dat ze de ingrediënten aan een basis sap zouden voegen, maar nee…ik kreeg letterlijk spinazie met citroensap…..te heftig! Ik had gelijk door dat ze geen affiniteit hadden met het maken van lekkere sapjes…ze deden maar wat. Na het toevoegen van het sap van een sinaasappel was het nog wel te doen…maar echt fijn werd het niet.

FullSizeRender

Tegenover ons hotel daarentegen zat een geweldige sappenbar. Zzumo Mas bleek het wel te begrijpen. Heerlijke sap combinaties voor energie, health, beauty & hangover.

IMG_1385

De dag starten met en grote beker sap was dan ook het fijnste wat ik me kon wensen. In mijn zoektocht naar een voedzaam ontbijt, zonder zoete broodjes, was het traditionele “pan con tomates” hetgeen wat er het beste in de buurt kwam. Maar ja, ik eet geen brood, dus werd het lastig. Met een sapje en koffie kon ik het wel redden om vervolgens warm te eten in de middag.

De sappenbar had ook heerlijke chippies van broccoli, taro, kokos, banaan, ananas…dus mijn middagsnack was ook altijd binnen handbereik. Later bleek ook dat de Zzumo Mas sappenbar een Nederlandse eigenaar heeft. Toch leuk dat de gezonde invloeden uit Nederland komen.

IMG_1160

Conclusie van Foodtrip:

Het is heel makkelijk om heerlijk en gezond te eten in Valencia. De kleine eettentjes met tapas zijn overal en de smaken zijn heel puur en simpel. Brood vermijden is wat lastiger, daar moet je wel echt je best voor doen. Glutenvrij hebben ze niet echt van gehoord, wel staat op elke kaart de allergenen aangeduid. Ik zou het ook super vinden als suiker werd aangeduid, dan was het verhaal helemaal compleet.

De wijkjes rondom El Carmen zijn meest authentiek en ook meest hip zonder toeristisch over te komen. Waarschijnlijk onder invloed van de (ex-)studenten in die buurt. Ik kijk er met veel plezier op terug en mis nu al mijn ochtendsapje van Zzumo Mas, maar gelukkig kan ik zelf ook heel goed aan de slag met m’n slowjuicer.

Leave a Comment