• Categories

    Alles, Taart & Koek, Tussendoortje

  • Comments

    17 comments



Pompoen Speculaas Taart

IMG_1741

Het zit er al generaties ingebakken, rond de feestdagen hebben we enorme behoefte aan speculaaskruiden. Als ik het alleen al ruik word ik blij van de kaneel, gember, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat. Toen ik een recept voor verantwoorde speculaas voorbij zag komen van PaleoEet was ik dan ook gelijk enthousiast en wilde ook gelijk gaan bakken. Ik had niet alle ingrediënten in huis en zag al gelijk dat ik het recept te zoet zou vinden en te prijzig. Daarom al gelijk in de aanpas modus. Resultaat: een pompoen speculaas taart met spijs. Een zachte fudge achtige taart met een nostalgische smaak.

tip: Hou het bij een klein stukje, want dit is serieuze “heavy stuff”

 

IMG_1743

Ingrediënten

    Voor de taart:

    • 400 gram pompoen (klein pompoentje)
    • 150 gram kastanjemeel
    • 50 gram arrow root
    • 20 gram speculaas kruiden
    • 100 gram kokosbloesemsuiker 
    • vier eetlepels kokosolie
    • 60 ml kokosmelk
    • halve theelepel nabicarbonaat/baking soda
    • scheutje appelazijn of citroen (nodig om het geheel luchtig te maken)
    • zeezout
    • handje amandelen
    • handje pecannoten

Voor de spijs:

    • 150 gram amandelmeel
    • 3 eetlepels honing
    • 1 ei
    • 2  dessertlepels citroen

IMG_1744

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 160 graden en leg wat bakpapier in een vierkante of ronde bakvorm

Snij de pompoen in blokjes en laat ze gaar koken met wat keltisch zeezout. Als het gaar is afgieten en daarna pureren met de staafmixer

Voor de amandelspijs voeg je alle ingrediënten bij elkaar en kneed met je handen tot een dikke bol

Voor het speculaaspompoenmengsel:

Smelt de kokosolie en laat het een beetje afkoelen. Voeg verder alle ingrediënten bij de pompoenpuree en spatel het door elkaar om er een luchtig beslag van te maken (appelazijn of citroensap is daarvoor echt van belang) Als kokosvet beetje is afgekoeld kun je het door het beslag roeren.

Verdeel de pompoenspeculaasmengsel over het bakblik (helft van het mengsel) daarna verdeel je het spijs en sluit je de bovenste laag weer af met de pompoen speculaas.

Versier de taart met witte amandelen (essentieel voor het speculaasgevoel) en pecan noten.

De speculaastaart moet ongeveer 45-50 minuten in de oven.

En hier komt het moeilijke gedeelte: de taart is echt lekkerder als het is afgekoeld….dus al je het kan weerstaan is de taart de volgende dag steviger en smaakvoller.
Enjoy en alvast fijne feestdagen!

 

Voor het originele recept van Eetpaleo kijk in deze link

17 Comments

  • Hans 19 november 2014 at 14:28 - Beantwoorden

    Dit ziet er lekker uit!

  • Hanneke 19 november 2014 at 14:42 - Beantwoorden

    Dat ziet er heerlijk uit. Ik heb alles in huis behalve de kastanjemeel. Kan ik dat vervangen door bv speltmeel/havermeel of kokosmeel?

  • Chantal 20 november 2014 at 14:37 - Beantwoorden

    Ik ben ook erg benieuwd of ik ipv kastanjemeel ook iets anders zou kunnen gebruiken!

  • Ellen 24 november 2014 at 09:23 - Beantwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit! Dat wordt bakken van het weekend. Eerste even proefdraaien voor Sinterklaasavond.

  • Antoinette 4 november 2015 at 15:33 - Beantwoorden

    Ik woon in Canada en kan been kastanjemeel vinden. De Hollandse winkel heeft helaas geen speculaas kruiden. Wat zoi ik kunnen gebruiken ipv kastanje meel en hoe stel ik zelf de kruiden samen?

  • Sigrid 4 november 2015 at 17:34 - Beantwoorden

    en Arrow root, kun je daar iets anders voor gebruiken?

  • Pure Food Coach Alessandra 4 november 2015 at 20:02 - Beantwoorden

    Arowroot is een bindmiddel, je zo evt een schepje kokosmeel gebruiken of maizena

  • Pure Food Coach Alessandra 4 november 2015 at 20:08 - Beantwoorden

    Speculaaskruiden bestaan uit Gemberpoeder, kardemom, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en witte peper. Voor de kastanjemeel zou je kokosmeel kunnen gebruiken, maar dan moet de verhouding met vocht (kokosmelk) worden aangepast, want kokosmeel absorbeert enorm veel vocht.

  • Pure Food Coach Alessandra 4 november 2015 at 20:09 - Beantwoorden

    leuk Sigrid dat je het recept gaat proberen!

  • […] pompoen speculaastaart van Pure Food Coaching klinkt geniaal Klik hier voor het […]

  • Arianne 14 november 2015 at 08:38 - Beantwoorden

    Kan ik deze taart ook invriezen?

  • Didy 3 december 2015 at 08:30 - Beantwoorden

    Pompoen speculaas taart

  • Robin 7 december 2015 at 10:32 - Beantwoorden

    Ik vroeg mij inderdaad ook af of deze taart in te vriezen is?

  • Kristel Mellemans 22 december 2015 at 06:19 - Beantwoorden

    Ik woon in Colorado (US) en kan hier ook geen kastanjemeel vinden. Dan heb ik maar hazelnutflour gebruikt en dat ging ook goed! Helaas heb ik geen mooie witte tussenlaag gekregen, ik had almondmeal gebruikten alles was samengelopen. Volgende keer probeer ik almondflour. Omdat ik hier na Halloween geen verse pompoen meer kon vinden, heb ik dan maar een blik met pumpkin gekocht. Het resultaat was erg lekker en ik heb de rest van de taart ingevroren en dit weekend opgegeten. Smaakte net zo goed als vers. Ik heb wel 1 bedenking; 20g speculaaskruiden lijkt mij enorm veel, het is bijna de helft van het potje (dat ik uit België meegebracht had, van de zomer). Ik had een koffielepeltje gebruikt. Wie heeft ervaring met 20 g? En smaakt dat dan niet heel erg sterk?
    Kristel

  • Kristel Mellemans 29 december 2015 at 18:00 - Beantwoorden

    Deze keer heb ik de witte almondflour gebruikt en een echte pompoen (mijn schoonzus had er nog eentje liggen) en het resultaat was perfect! Net zoals de foto!!

  • Nele 7 januari 2016 at 11:32 - Beantwoorden

    Ik heb de speculaaspompoentaart nu 2x gemaakt ( de tweede x was ik de amandelmelk er vergeten in doen!) En telkens super van smaak! HEERLIJK! Iedereen vond ze superlekker! Dankjewel!

  • Marjolijn 2 december 2016 at 08:19 - Beantwoorden

    Dat ziet er erg lekker uit! Wat is de afmeting van je taartblik? Ik kan het er op de foto nét niet vanaf zien:)

Leave a Comment