• Categories

    Alles, Hoofdgerecht, Lunch, Tussendoortje, Voorgerecht

  • Comments

    2 comments



Thaise zoete aardappelsoep

thaise zoeteaardappel soep

Regelmatig koop ik citroengras bij onze plaatselijke Marokkaanse buurtwinkel, maar weet tot mijn grote schande nooit zo goed wat ik ermee moet doen. Als ik curry maak dan doe ik dat met een kant en klare curry paste (zonder toevoegingen uiteraard), dus verschompeld de citroengras langzaam en gooi ik het weg. Dit keer wilde ik het niet zover laten komen. Na een kleine research bleek dat je de citroengras in grote stukken moet meelaten koken (net als laurierblaadjes) met bijvoorbeeld de groente. Kijk dat biedt perspectieven en makkelijker dan ik dacht. Zo kwam ik op een zoete aardappelsoep die ik nog op mijn “nog te maken” receptenlijstje had staan…en hij is echt heerlijk!

Ingredi├źnten:

    • 4 grote zoete aardappels (voor 4 personen)
    • 4 grote wortelen
    • 1 citroengras
    • 3 sjalotjes
    • 1/2 rode peper
    • 2 knoflooktenen
    • 2 cm geraspte gember
    • 200 ml kokosmelk of room
    • 2 miso- of groentebouillonblokjes zonder E621 en gist
    • 1 liter water
    • eetlepel Kokosvet
    • verse koriander of peterselie voor garnering

bereiding:

Fruit de grof gesneden knoflook, rode peper en de sjalotjes in een klontje kokosvet in een pan met dikke bodem.

Snij de gember klein en de citroengras juist weer in grote stukken (4) zodat je ze makkelijk voor het pureren kan terugvinden. Schil de wortel en zoete aardappel en snij ze in blokjes.

Voeg de groente, gember en citroengras toe aan de knoflook en ui. Zet het vuur laag.

Laat intussen de bouillonblokjes oplossen in wat gekookt water en voeg het met de 1 liter water bij de groente, dit mag 10 minuten gaar koken.

Voeg op het laatst de kokosmelk/room toe

Haal de pan van het vuur en maak er een gladde soep van met de staafmixer

Voor de garnering gebruik ik korander en eventueel een pittenmengsel van pompoenpitten, hennepzaad, zonnebloempitten en pijnboompitten.

Heerlijk voor een verwarmende lunch, voorgerecht of maaltijdsoep

Tip: laat klein gesneden stukjes kip meekoken en je hebt echt een volwaardige maaltijdsoep.

Enjoy!

2 Comments

  • Jolanda 13 januari 2015 at 18:18 - Beantwoorden

    Hoi, weet je dat je citroengras prima in de diepvries kunt bewaren? Blijft mooi stevig en wordt niet snotterig ofzo. Zo heb je altijd ‘verse’ citroengras voor je gerechten.

  • Alessandra Cantiniere 13 januari 2015 at 20:40 - Beantwoorden

    wat een goede tip! Dank je wel Jolanda

Leave a Comment