• Categories

    Alles, Lunch, Ontbijt, Taart & Koek, Tussendoortje

  • Comments

    8 comments



Panettone, Italiaanse paascake

panettone totaal

Italië is een land met vele tradities, vooral op het gebied van eten zijn ze zeer strikt en hebben stokoude regels waar niet van af te wijken valt. Zo eet je met kerst en pasen de panettone. Een  broodachtige cake, heel luchtig en voornamelijk voorzien van rozijnen en sukade (net als de Nederlandse kerststol, die ook met pasen wordt gegeten). Tegenwoordig zijn er vele varianten te vinden op de panettone, met chocola, framboos, limoncello…de supermarkten verkopen er dan ook niet 1 of 2 soorten van, maar gelijk tientallen verschillende hoog opgestapeld tot aan het plafond.

Mijn missie was dan ook om een verantwoorde variant te vinden van deze panettone. Ik moet zeggen dat hij in z’n geheel niet lijkt op de luchtige broodcake waar je snel veels te veel van eet omdat het net een hap lucht is. Nee dit is de stevige variant, maar wel erg lekker en absoluut geslaagd.

Ingrediënten voor 8 a 9 porties:

    • 300 gram amandelmeel
    • 20 gr lijnzaad (heel of gebroken)
    • 1 theelepel Na bicarbonaat (baking soda)
    • 1 theelepel appelazijn of citroensap (nodig om cake luchtig te maken in combi met nabi carbonaat)
    • 1/2 thee lepel zeezout
    • 3 eetlepels honing (koudgeslingert)
    • 2 sinaasappels
    • 20 gr kokosvet
    • 1 theelepel vanillepoeder (essence)
    • 5 eigeel
    • 2 eiwit
    • 70 gram rozijnen (sultana’s)
    • handje ongezoute pistachenoten

 

Bereiding:

Maal de lijnzaad fijn in een keukenmachine totdat het meel is.

Voeg het toe aan de amandelmeel, de nabij carbonaat en het zout.

Schil de sinaasappels en ontdoe ze van pitten. Voeg ze samen met het eigeel, honing kokosvet, vaille en appelazijn in de keukenmachine en meng het enkele minuten tot een gladde massa.

Voeg het natte sinaasappelmengsel toe aan het meel, voeg de rozijnen en pistachenoten toe en roer het goed door.

Klop het eiwit helemaal stijf (tot je de bak ondersteboven kan houden en dat het er niet uitvalt) en schep het door het deeg.

panettone 1

Doe bakpapier in de taartvorm en laat een rand aan de zijkant staan ongeveer 9 cm hoog (Panettonepapier is ook kant en klaar te koop, klik hier)

Verwarm de oven op 170 graden en bak de Panettone ongeveer 80 minuten

Als deze klaar is uit de oven halen en beetje laten afkoelen.

Het bakpapier wat teveel uitsteekt kun je wegknippen.

Insmeren met suikerloze abrikozenjam en de panettone is klaar!

panettone 2

Voor het originele recept van de paleo panettone van Anima Paleo kijk hier.

Alvast heel fijn pasen en boun apettito!

Wil je meer lezen over Italië en voeding, klik hier voor mijn blog Puur eten in Italië

8 Comments

  • Desiree 10 april 2014 at 11:59 - Beantwoorden

    Kan ik een gewone springvorm gebruiken? En wat is dan de maar van de vorm

  • […] Bij Pasen hoort toch wel een lekkere cake of brood. Dit recept voor een pannetone is een makkelijk recept voor een geweldig resultaat! Het is een stevige broodcake die toch luchtig is. Benodigdheden: Voor 8-9 porties. – 300 gram amandelmeel – 20 gr lijnzaad (heel of gebroken) – 1 theelepel baking soda – 1 theelepel appelazijn of citroensap – 1/2 theelepel zeezout – 3 eetlepels honing (koudgeslingerd) – 2 sinaasappels – 20 gr kokosvet – 1 theelepel vanillepoeder (essence) – 5 eigeel – 2 eiwit – 70 gram rozijnen – handje ongezoute (pistache)noten Bereidingswijze: 1. Maal de lijnzaad fijn in een keukenmachine totdat het meel is. 2. Voeg het toe aan de amandelmeel, de baking soda en het zout. 3. Schil de sinaasappels en ontdoe ze van pitten. Voeg ze samen met het eigeel, honing kokosvet, vanille en appelazijn in de keukenmachine en meng het enkele minuten tot een gladde massa. 4. Voeg het natte sinaasappelmengsel toe aan het meel, voeg de rozijnen en pistachenoten toe en roer het goed door. 5. Klop het eiwit helemaal stijf (tot je de bak ondersteboven kunt houden en het er niet uitvalt) en schep het door het deeg. 6. Doe bakpapier in de taartvorm en laat een rand aan de zijkant staan ongeveer 9 cm hoog. 7. Verwarm de oven op 170 graden en bak de Panettone ongeveer 80 minuten 8. Als deze klaar is uit de oven halen en beetje laten afkoelen. 9. Het bakpapier wat teveel uitsteekt kun je wegknippen. 10. Insmeren met suikerloze abrikozenjam en de panettone is klaar. Originele bron: Pure food coaching […]

  • Josina 17 april 2014 at 14:25 - Beantwoorden

    Heb de pannetonne gemaakt
    Is goed gelukt goed recept dank je wel
    Door de sinaasappel toch een zoete smaak

  • Anima Paleo 10 juni 2014 at 12:20 - Beantwoorden

    Questa ricetta è mia! Tutti i diritti riservati! http://armoniapaleo.blogspot.it/2012/12/paleo-panettone-allarancia.html

  • Alessandra Cantiniere 10 juni 2014 at 13:39 - Beantwoorden

    Si, lo so, grazie…. E anche scritto nello blog con un hyperlink.

  • Anima Paleo 10 juni 2014 at 17:00 - Beantwoorden

    Mi era sfuggito il link di collegamento, importante per la paternità della ricetta che è di mia invenzione! Ciao

  • carla 27 februari 2015 at 09:20 - Beantwoorden

    Dit is een geweldige (broodachtige) cake die je goed kunt bewaren in een trommel in de koelkast. Suikervrij, tarwevrij.Heerlijk, ook bij het ontbijt met een kopje thee of koffie! Mooi recept en niet te ingewikkeld.

  • […] opgegeten voor ik foto’s kon maken voor de site. Ik heb de pistache noten weggelaten uit het recept van Pure Food Coaching, verder heb ik de oventijd verkort anders was mijn cake zwart […]

Leave a Comment