Puur eten in Italië

Zoals mijn naam al doet vermoeden liggen mijn roets in Italië. Geboren in Italië uit een Hollandse moeder en Italiaanse vader ben ik al op jonge leeftijd naar Nederland verhuist, maar mijn liefde voor Italië is altijd blijven bestaan. Afgelopen week heb ik weer in Italië doorgebracht. Dit keer met een wat minder fijne reden, want mijn vader moest daar naar het ziekenhuis. Ondanks de verdrietige reden van mijn verblijf in de mooie stad Firenze kon ik het natuurlijk ook niet laten om me nog meer te verdiepen in de Italiaanse keuken, en voornamelijk in de Italiaanse pure keuken.

Ook in Italië is er een stroming ontstaan die geen geraffineerde en bewerkte voeding eet. De biologische schappen van elke willekeurige supermarkt zijn groot en aanbod is geweldig. De biologische winkels en supermarkten zijn in elke wijk te vinden. In de buurt waar mijn vader woont zat een “Natura Si” een bio supermarktketen die helemaal inspringt op mijn eetpatroon.

foto-91

Ze hadden alles bij de Natura Si, ook de merken die ik gewend ben te kopen. Veel Nederlandse en Duitse merken, die doen het duidelijk goed op de bio markt. Wat me opviel is dat er veel Farro wordt gebruikt voor pasta, wraps, brood, crackers, enz Het is het Italiaanse equivalent van Spelt. Een oergraan die uit de macrobiotische hoek is getrokken en nu enorm populair is, de gluten van de Farro schijnen beter verteerbaar te zijn. Ik heb het geproefd en het was heerlijk.

Een kleine selectie van mijn aankopen:

foto-90

Uiteten ging ook prima. In de middag heerlijke salades, waarbij ik het broodmandje prima links kon laten liggen en in de avond nam ik vaak gelijk een “secondo” een gerecht uit de tweede gang. Een secondo is voornamelijk vlees of vis, waarbij je een contorni besteld, vaak keuze uit vele groentes (friet valt in mediterrane landen ook onder groente :-)) Al met al overheerlijk en verantwoord gegeten…maar als je dan een dochter hebt die een pizzapunt laat liggen met buffelmozzarella…tja dan heb ik het wel even moeilijk…

foto 2-1

Maar goed, dus niet alles kan even gezond zijn…echt een hele foute traditie kon ik ook niet onderdrukken…de Panettone. Zoals in Nederland de kerststol en paasbrood (eigenlijk hetzelfde brood) een traditie is, heeft Italië de Panettone (ook hetzelfde brood/cake met kerst en pasen). Werkelijk op elke hoek van de straat wordt je ermee om je oren gegooid. De ene doos nog mooier dan de ander…wat ooit begon als een broodachtige cake met rozijnen is nu uitgegroeid tot een chemische smaakexplosie van chocola tot limoncello….heel jammer! Toch ben ik gezwicht en heb de kinderen hun jaarlijkse panettone gegeven en wat waren ze blij!!!!!

Panetone varia

 

Vorige week had ik al een gezonde pure variant gemaakt van de traditionele Panettone…deze week komt dat recept nog op de site, want die is te lekker om alleen met pasen te eten….

Alvast Buona Pasqua!

 

Leave a Comment