Couscous van bloemkool

In mijn vorige blog schreef ik over de helende werking van gember, kaneel en kurkuma. Heerlijke specerijen met allen een uitgesproken smaak. Het leek me leuk om een recept te plaatsen waarin alle drie de smaken tot z’n recht komen. Het is de Marokkaanse couscous geworden.

In mijn vorige leven met de kruiden uit pakjes en zakjes at ik al heel vaak couscous met een kruidenmix waar de e-nummers vanaf vlogen, smaakversterkers en kleurstoffen waren nodig om ons een Marokkaanse smaaksensatie te geven. Ik had ook geen weet van welke kruiden  er nou eigenlijk in zaten en vond het prima. Maar ja, de tijden veranderen en ik ben de ingrediëntenlijst eens kritisch gaan bekijken, zelf de kruiden samenstellen blijkt super makkelijk en nog vele malen lekkerder ook.

De couscousgranen waren nog een tweede probleem, die passen ook niet meer in mijn huidige eetpatroon omdat ik zoveel mogelijk granen vermijd. De couscous heb ik vervangen voor fijn gemalen rauwe bloemkool, deze geeft een hele mooie couscous-structuur (voor sommige onder jullie ook wel bekend als bloemkoolrijst). Samen met de groenten die voorradig zijn in het seizoen heb je weer een heerlijk bord vol groente en dit keer met de helende werking van gezonde specerijen, wat wil je nog meer.

Couscous van bloemkool met seizoensgroente

Ingrediënten voor 4 personen:

  • halve bloemkool
  • 1 Paprika
  • 1 courgette
  • 1 aubergine
  • halve venkel
  • 1 rode ui
  • 1 knoflookteentje
  • handje klein gesneden pruimen of ongezwavelde abrikozen (optioneel)
  • kokosolie

Couscouskruiden:

pluk koriander, pluk peterselie en 1 cm fijngeraspte gember (liefst vers, anders in gedroogde versie), kaneel, kurkuma, peper en komijn

optioneel: piment, cayennepeper of chili vlokken (als er geen kinderen mee eten, zeker doen!)

Werkwijze

Alle seizoensgroenten (behalve de bloemkool) fijn snijden en samen roerbakken in de kokosolie met fijn gesneden uitje en klein gehakte knoflook. Als de groente gaar is kun je het gedroogde fruit door de groenten roeren. Daarna de zelfgemaakte couscous kruiden toevoegen, als laatste de verse groene kruiden dan wordt de smaak het beste behouden. Voor de garnering wat koriander achterhouden.

Bloemkool rauw in kleine porties met de keukenmachine fijn malen tot couscous structuur.

De bloemkool “couscous” toevoegen aan de groente en even warm laten worden, niet langer dan een minuut, anders verliest het zijn bite.

Wat koriander er overheen en de couscous is klaar. Eventueel serveren met kip of vis erbij.

Bsaha!

Gezondheid!

Warme groet,

Alessandra Cantiniere

 

6 Comments

Leave a Comment