Pao de Queijo do Brazil

Dat voeding een grote rol in mijn leven speelt mag wel duidelijk zijn. Dat heb ik eigenlijk al mijn hele leven. Aan vele gerechten en ingrediënten heb ik bepaalde herinneringen die me altijd bij zullen blijven, zowel positief als negatief. Zo zal ik bij de geur van polenta altijd aan mijn immer kokkerellende Italiaanse Nonna (zit het dan toch in mijn genen?) denken, bij de smaak van komijnekaas voel ik gelijk de bad vibes van die afschuwelijke kinderopvang 35 jaar geleden en als ik zoete muntthee ruik denk ik aan ons huwelijksreis in Marrakech.

Maar ook andersom, denk ik terug aan onze geweldige rondreis door Brazilië, dan denk ik onmiddellijk aan Pao de Queijo (spreek je uit als Pao de Kee-sjoe). Want zoals een croissant bij Frankrijk hoort, horen deze kaasbroodjes bij Brazilië.

Op elke hoek van de straat worden deze lauwwarme kaasbroodjes verkocht. Het zijn hartige broodjes die dag en nacht gegeten kunnen worden en die je in een papieren zakje koopt. En wat blijkt…ze zijn ook nog glutenvrij, want ze zijn gemaakt van tapiocameel (casavemeel).

Tapiocameel is in twee soorten te verkrijgen, de zure (twee dagen gefermenteerd) en zoete variant. In Nederland mag je al blij zijn als je het sowieso kan vinden. Ik vond de tapiocameel uiteindelijk bij de Toko.

Genoeg Pao de Quijo recepten op het internet te vinden, maar niet in het Nederlands. Daarom een Portugees recept vertaald en beetje aangepast:

Ingrediënten voor ongev. 15 kleine broodjes:

  • 225 tapiocameel (liefst de zure variant)
  • 110 gr Fetakaas
  • 60 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 gr bakpoeder, na bicarbonaat
  • 1 ei
  • 4 grote eetlepels olijfolie
  • 125 ml rijstmelk
  • 5 gr zeezout (keltisch)

 

Bereiding:

Verwarm de oven op 175 graden

Brokkel de fetakaas en voeg het bij het deeg.

Rasp de parmezaanse kaas fijn en voeg het ook toe

Daarna voeg je de bakpoeder, zeezout, olijfolie en het ei toe

Op het laatste moment de rijstmelk.

Flink kneden, kan met keukenmachine of met de hand.

Als het te droog is voeg je wat rijstmelk en olijfolie toe.

 

Bekleed een muffinblik met kleine stukjes bakpapier, doe daar een balletje deeg in.

Ongeveer 15 minuten 180 en nog 10 minuten 150 graden in de oven.

 

Warm eten zodat de kaas nog zacht is is natuurlijk het allerlekkerste!

Bom Apetite!

 

Mocht je geen Tapiocameel kunnen vinden is het ook lekker (wel anders) met Quinoameel, smaakt meer naar volkorenbroodje. Dan zien ze er zo uit, ook heel lekker:

Quinoa kaasbroodje

 

 

 

4 Comments

 • Reny 25 november 2013 at 14:39 - Beantwoorden

  Wat ziet dat er lekker uit zeg, die gaan zeker op het lijstje om nog eens na te maken!

 • Joyce 25 november 2013 at 18:31 - Beantwoorden

  Ik kan nergens terug vinden hoeveel rijstmelk erin moet?! En hoeveel balletjes haal je er ongeveer uit? Ik ga het zeker uitproberen!!!

 • Alessandra Cantiniere 25 november 2013 at 19:06 - Beantwoorden

  Fijn! een oplettende lezer…heb het aangepast. 🙂

 • Eline 2 december 2013 at 21:22 - Beantwoorden

  Ziet er lekker uit. Kan ik de rijstemelk ook vervangen door water?

Leave a Comment