Peulentijd!

Zoals elke week ga ik elke vrijdagochtend naar de biologische markt waar is altijd enorm veel inspiratie op doe voor blogs, recepten, nieuwe producten en vooral heel veel leuke mensen. Mijn favoriet is de groentekraam (ja, echt!) van Versman…ik kan er blind op vertrouwen dat alles wat daar ligt van het seizoen is, voornamelijk uit Nederland en nooit met een vliegtuig is ingevlogen voor belachelijk hoge prijzen.

sugar snapsSugarsnaps van Hollandse bodem

Paar weken geleden werden we dan ook met tientallen verschillende bieten om onze oren gesmeten, deze vrijdag geen biet te bekennen (nauwelijks) maar zag ik voornamelijk kleine peulen, rode peulen, dikke peulen, hele grote peulen, lange peulen en …. snijbonen (ook peulen) En daar moet ik dan natuurlijk wat mee gaan doen.

kapucijnersverse kapucijners

Peulen zijn enorme bronnen van eiwitten en vitamine B, zeker in een vegetarisch eetpatroon een goede aanvulling op je voeding. Daarnaast bevatten peulvruchten veel vezels, waardoor het langzame koolhydraten oplevert. Enige minpuntje van de peulvruchten is dat het ook anti-nutrienten bevat. Dat zijn mineraal rovers. Het levert dus heel veel op maar in grote hoeveelheden heeft het negatieve invloed op je mineralenhuishouding. Om de anti-nutrienten in de vorm van lectine  te verminderen is het beter om de peulvruchten niet rauw te eten, door verhitting neemt de lectine af.  Aangezien ik niet dagelijks peulvruchten eet zie ik de anti- nutrienten niet als een bezwaar en geniet ik lekker van de verse peultjes die van het land komen.

snijbonensnijbonen

Voor dit weekend heb ik de tuinbonen en de peultjes op het menu staan…. recepten volgen.

spaanse peulenpeultjes

De peulen zijn voornamelijk in mei en juni te koop, wacht dus niet te lang, want voor dat je het weet is het alweer voorbij.

tuinbonentuinbonen

Wij weten wat we dit weekend gaan doen, een kilo tuinbonen doppen. Lekker ouderwets en leuk om met kinderen te doen.

Fijn Weekend!

1 Comments

  • Leo 4 juli 2014 at 08:30 - Beantwoorden

    Ontzettend leuk om dit terug te lezen. Hoe waren de peulvruchten? Tot een volgende vrijdag bij onze groente- en fruitkraam op de botermarkt in Haarlem 😉

Leave a Comment