Wat is Paleo?

Je hoort het steeds vaker om je heen, op tv, sites, blogs en forums, mensen die een Paleo levensstijl hebben. Ook ik ben begonnen met Paleo-eten toen ik van start ging met een gezonde levensstijl. Uit de Paleoboeken heb ik heel veel inspiratie gehaald, het er veel van geleerd, toegepast en aangepast met vernieuwde inzichten, zodat het voor mij en m’n gezin een haalbare variant werd. Want Paleo is niet alleen een dieet, maar een levensstijl!

paleo jagers en verzamelaars, encampment of late paleolithic hunters

Maar wat houdt een Paleo levensstijl nou eigenlijk in?

Paleo komt van het Paleolitische tijdperk, de tijd dat we nog jagers en verzamelaars waren. Zo’n miljoen jaar geleden leefde de eerste volken op het continent, wat nu ongeveer Europa/Afrika/Midden Oosten is. Ze leefde een nomadisch bestaan zonder veeteelt en landbouw. Men leefde met de seizoenen en wat het land hun te bieden had.

Bij een Paleo levensstijl (of andere benamingen zoals Caveman-dieet, Oerdis of Oereten) gaat men ervan uit dat we genetisch niet veranderd zijn, we zijn in al die duizenden jaren lichamelijk niet veranderd. Maar onze levensstijl is wel aanzienlijk veranderd:

    • We bewegen te weinig,
    • We krijgen te weinig zonlicht en frisse lucht krijgen
    • We ervaren teveel stress
    • We ontspannen te weinig
    • We slapen te weinig slapen 

Daarnaast zijn we door de komst van landbouw en veeteelt gewassen gaan eten die moeilijk verteerbaar zijn, zoals tarwe en zuivel. Daarbij is ook nog de komst van bewerkte voeding, zoals geraffineerde suiker en kunstmatige toevoegingen, voeding die veel vraagt van ons lichaam. Door de huidige levensstijl en de voeding zijn er een enorme reeks van welvaartsziektes en aandoeningen ontstaan, zoals:

    • overgewicht
    • burn-out
    • vermoeidheid
    • huidaandoeningen
    • rugklachten
    • darmklachten
    • ontstekingen zoals reuma
    • erosie van tanden en kiezen
    • diabetis

Allemaal klachten waar de oermens geen last van had (gaan we dan maar vanuit).

Wat aten ze dan wel?

De basis bestaat uit: Groenten, vlees, vis, kip, eieren, fruit, noten, zaden, kokos, paddenstoelen, kruiden en specerijen, af en toe een beetje honing en natuurlijk voldoende gezonde vetten.

Food-Pyramid

Wat aten ze vooral niet:

In de tijd van de Jagers en verzamelaars aten ze dus geen geraffineerde suiker, zuivel en granen, maar ook geen groente van de nachtschade en pseudogranen, want deze komen niet van het oorspronkelijke continent van de oermensen.

Wat zijn nachtschade groente en anti-nutriënten:

Nachtschade groente zijn relatief nieuwe soorten groente en komen van het Zuid Amerikaanse continent. Het zijn groente die in kleine mate anti-nutriënten (gifstoffen) bevatten die ervoor zorgen dat mineralen worden afgebroken.  Deze nachtschade groenten kunnen maag- en darmklachten (leagy gut) veroorzaken. Daaronder vallen de volgende groente en fruitsoorten:

    • Aubergine
    • Paprika
    • Aardappelen
    • Tomaat
    • Goji bes

Peulvruchten en pseudogranen, glutenvrije zaden zoals boekweit en quinoa, bevatten ook anti- nutriënten en worden daarom ook vermeden in de klassieke paleo.

Paleo 2.0 of Neo Paleo

De wat mildere variant van Paleo is er natuurlijk ook…daarbij worden nachtschade iets minder vermeden en vlees regelmatig vervangen door peulvruchten. Zelfs volkoren granen en pseudogranen kunnen zo nu en dan worden toegestaan en een sulfietvrij biologische rode wijn kan ook met mate gedronken worden.

 

Paleo inspiratie

Zoals ik al zei zijn er heel veel boeken, sites en blogs te vinden die de meest heerlijke recepten aanbieden. Vele boeken hebben mij geïnspireerd, Richard de Leth met zijn boeken over “OERsterk eten”“, Yvonne van Stigt met “OERgondisch genieten”, toch wil ik het boek van “Eetpaleo en geniet” van de gelijknamige site van Marinka Bil er nog even uitlichten. Een boek met heel veel voedingskundige informatie, heerlijke recepten en mooie foto’s. Ook in dit boek wordt uitgebreid uitleg gegeven over de Paleo levensstijl en de daarbij behorende do’s en dont’s.

eetpaleo

 

Mijn Levensstijl:

Zoals ik er naar kijk eet ik voor 90% Paleo en dan wel de Paleo 2.0 variant en 10% puur, maar soms wel met zuivel of speltgluten. Wij eten ook absoluut nachtschade groenten, een Italiaanse keuken zonder pasta is al vrij pittig, maar zonder tomaten, paprika en aubergine is het voor mij net even te moeilijk. Ik kies daarbij wel altijd voor goed rijpe producten, rode tomaten en paprika’s, dan zijn de anti-nutriënten iets minder aanwezig.

Wij zijn thuis geen voorstanders van het eten van grote stukken vlees, mijn dochter is zelfs helemaal vegetarisch, dus moeten we af en toe ander eiwitrijke producten eten zoals peulvruchten. Daarbij maak ik soms gebruik van pseudogranen zoals boekweit en quinoa…. Het is vooral belangrijk om naar je lichaam te luisteren, heb je geen last van een product met anti-nutriënten zou ik het zeker niet helemaal laten staan er af en toe van eten is in mijn ogen geen probleem. Variatie in gezonde en onbewerkte voeding is toch nog altijd het belangrijkst.

Heb je interesse in een blijvende overstap naar een gezonde levensstijl? Kijk dan hier voor consulten of kookworkshops. Of neem vrijblijvend contact met me op via 06-21283223 of info@purefoodcoaching.nl

Fijne dag! Lieve groet, Alessandra

 

 

Leave a Comment