Bang voor calciumgebrek?

Tijdens de kookworkshops en consulten krijg ik regelmatig de vraag “Hoe kom ik aan mijn calcium als ik geen koezuivel meer mag gebruiken?” of nog vaker “Hoe krijgen mijn kinderen calcium binnen als ze geen glas melk mogen drinken?” Nou begrijp ik die vraag heel goed, zeker in combinatie met kinderen en groei. De gedachte dat kinderen melk nodig hebben voor hun botten zit er zo diep ingebakken, dat het nauwelijks los te laten is.

Wat is calcium:

Calcium is een mineraal dat zorgt voor het goed functioneren van de spieren en zenuwen. Speelt een rol bij de bloedstolling en is noodzakelijk voor het transport van andere mineralen. Calcium is een mineraal dat belangrijk is voor de werking van magnesium (calcium-magnesium 2:1) en het heeft Vitamine D nodig om beter opgenomen te worden. Al met al hebben we calcium dus hard nodig. Door middel van suppletie kan het worden ingenomen, maar het is nog beter om het uit voeding te halen.

Hoe belangrijk is calcium voor kinderen in de groei:

Kinderen hebben veel calcium nodig en koemelk is een makkelijke bron van calcium. Het grote nadeel van koemelk is dat het heel zwaar te verteren is voor een klein kinder lichaam (ook voor een volwassen lichaam). Een kalf is immers veel zwaarder en groter dan een kind. Daarbij heeft een kalf 4 magen om zijn voeding en melk te verteren en de mens maar een. Maar calcium is van levensbelang voor de mens en voor de groei van botten en tanden. Het is daarom belangrijk om voor goede alternatieven te kiezen om aan de calciumquota te voldoen.

Waar kun je calcium uit halen:

Vis: Vis bevat vele malen meer calcium dan vlees. Haring en Zeebaars zijn de meest calcium rijke vissen. Oesters bevatten ook veel calcium.

Groente: Broccoli, Chinese kool, spinazie, postelein, raapstelen en radijsjes

Fruit: Abrikoos, appel, dadels, kiwi en pruimen.

Noten: Walnoten, pecan, cashew bevatten calcium…maar amandelen bevatten echt een hoge dosis aan calcium (en magnesium ook)

Kazen: Buffel mozzarella is een calciumbommetje

Peulvruchten: Linzen, kikkererwten en bonen

 

Leave a Comment