Detoxen met de slowjuicer

Degene die mij volgen op instagram hebben de afgelopen maand enorm veel lekkere kleurrijke sapjes voorbij zien komen van een week detoxen. Ik heb me er eindelijk eens aan gewaagd. Een sapdetox van een hele week. Dit zijn van die detoxsappen die je ook in heerlijke warme oorden kunt krijgen, maar dan worden ze voor je gemaakt terwijl je lekker op je bedje langs het zwembad ligt (zo zie ik dat dan voor me). In dit geval een ander verhaal, het is koud voor het tijd van het jaar, de agenda is wel zo leeg mogelijk, maar met een gezin heb je in huis niet 100% de tijd voor jezelf. Het was dus een beetje slalommend detoxen, om de feestjes, borrels, hockeywedstrijden en kookworkshops (!) heen. Maar het is super goed gegaan, bijna geen honger gevoel en heb me 99% strikt aan de sappen gehouden. Het was heerlijk en vooral voor mijn huid, darmen en lever een hele fijne week geweest…

wortel gember juice

Waarom wilde ik detoxen met juices:

Er zijn verschillende redenen om te detoxen, de een wil afvallen, de ander wil ontgiften of darmen even rust geven. Dat een week detox eigenlijk alle aspecten aanpakt is mooi meegenomen.

Mijn eetgewoonten zijn prima, ik eet geen geraffineerde suikers, koezuivel en tarwe….toch zijn er bepaalde voedingsmiddelen weer stiekem in mijn eetpatroon geslopen, waar ik best last van heb. Ik eet weer vaker pizza dan goed voor me is, af en toe friet is regelmatig friet geworden, 2 tot 3 bakjes koffie dagelijks en chocola werd ook met teveel regelmaat gegeten. Allemaal belastende voedingsmiddelen voor mijn darmen en lever. Dit zijn de twee organen die hard moeten werken in mijn lichaam en het vaak moeilijk hebben en dat kost mij weer energie.

De reden voor mij om aan deze detox te beginnen was dan ook om afvalstoffen te verwijderen, darmflora herstellen en weerstand versterken om zo een mooiere huid te krijgen, mijn darmen en lever rust te geven en wat meer energie te krijgen.

De week voor het detoxen:

Het is belangrijk om in de week voor de detoxsappen al rekening te houden met wat je eet. Bouw de belastende voeding en drank af zodat de overgang ook niet te groot is. Gelukkig voor mij was dat redelijk makkelijk te realiseren, want ik eet al zo puur mogelijk.

Voor het beginnen aan een detox gebruik dan een week om bepaalde verzurende voedingsstoffen af te bouwen, dagelijks minderen en uiteindelijk tijdens de detox helemaal schrappen:

  • Vlees en Vis
  • Bewerkte voeding, kant en klaar maaltijden
  • suikers en zoetstoffen
  • Koffie en Zwarte thee
  • Alcohol
  • Eieren
  • Chocola 

Na de detoxkuur ook weer voorzichtig aan beginnen met deze productgroepen. Het liefst suiker, tarwe en koemelk geheel uit je dieet schrappen.

broccoli juice

Voorbereiding:

De app van de Juicemaster geeft je een hele fijne boodschappenlijst, die kun je per dag of verschillende dagen instellen. Ik schok wel van de aantal appels die ik moest kopen, wel 12 per dag, in totaal rond de 85! Dat klinkt overdreven, maar appels werken heel goed bij detoxen. Ze verweken de galstenen in je lever, zodat ze eerder worden afgevoerd in je ontlasting. En mijn grootste vrienden voor deze week zouden de blender en de Versapers slowjuicer zijn!  In de slowjuicer kan echt meer dan je denkt, van courgette, alfalfa tot broccoli, alles gaat er in, maar voor vruchten zoals banaan, avocado en mango is het toch beter om de blender erbij te gebruiken…

blender en versapers

Suppletie:

Aangezien de Juicemaster naast alle heerlijke groente en fruitsappen geen enkele ondersteunende suppletie voorschrijft, zal ik mijn supplemenetenlijstje doorgeven met korte beschrijving:

  • Magnesium, heeft vele goede eigenschappen. Ik kies er een paar uit, zoals het ontspannen van je spieren en zenuwen en het is essentieel bij het vrijmaken van energie uit voeding
  • Vitamine D, weerstand- en energieverhogend
  • Maria Distel, neutraliseerd gifstoffen ter ondersteuning van de lever
  • Zink, voor een gezonde huid
  • Probiotica, voor het herstel en ondersteunen van darmflora
  • spirulina, filtert giftige stoffen uit het lichaam
  • tarwegras, het ontgiftigd en ontzuurt het lichaam

Dagindeling met detoxsappen:

  • 7:55 Kruiden thee
  • 8:00 Juice
  • 11:00 Juice
  • 14:00 Juice
  • 17:00 Juice
  • 20:00 Juice
  • 21:00 Warme appelsap met kaneel 

Tussendoor kun je water en kruidenthee (op de foto met venkel, munt en sinaassappel) drinken.

IMG_5094

Detox Dagboek:

Detoxdag 1 Donderdag:

Om 8 uur moest ik mijn eerste sapje gaan drinken, maar ik werd pas om 9 uur wakker (vakantiedag) dus dat begon al lekker. Ik moest zelf het handige tijdschema gaan aanpassen, zodat ik niet in de knoei zou komen met de komende 5 sappen van deze dag. Deze dag was een makkie, de warme appelsap was heerlijk en voedzaam. Je gaat zeker niet met een hongergevoel je bed in. Dat is fijn!

warme appelsap

Detoxdag 2 Vrijdag

De tweede dag is ook super makkelijk, ook vandaag is iedereen vrij en ik doe lekker mijn ding, leef van sapje naar sapje. Nog wel zin in koffie, maar geen echte afkick verschijnselen. Ik ben wel de hele dag met de sappen bezig of met het schoonmaken van de slowjuicer en de blender. Ik heb daarom besloten om steeds voor twee keer een sap te maken. Dus de 8 uur sap is hetzelfde als de 11 uur sap. En de 17 uur sap is hetzelfde als de 20 uur sap. Dat maakt het wel een stuk makkelijker.

Detoxdag 3: Zaterdag

Nog steeds geen afkickverschijnselen, wel een enorme vieze smaak in mijn mond bij wakker worden. Vandaag moest ik de workshop gaan voorbereiden. Dus hoofd erbij houden, boodschappen doen en eten voorbereiden. Ging allemaal prima!

Alleen het koken voor het gezin is minder. Ik ben nu echt de hele dag met eten bezig en als ik dan ook nog een heerlijke maaltijd (we hadden ook nog gasten) moet maken die ik zelf niet mag eten, dat is lastig!

Detoxdag 4 Zondag

Vandaag was spannend. Zelf gaf ik een kookworkshop en mocht niet mee eten en proeven Daarbij moest mijn verhaal helder en samenhangend vertellen en ik was bang dat ik een mistig hoofd zou hebben. Maar gelukkig was dat niet het geval. Ik was helder, energiek, hield het overzicht en kon het eten goed weerstaan. Ik heb wel van mijn eigengemaakt courgette/pastinaaksoep gegeten, ipv een sapje. Deze wijziging heb ik me zelf wel gegund.

soep detox

Na het strikt volgen van de recepten van de Juicemaster heb ik wel besloten om het een beetje om te gooien. Ik mis mijn groente. De hoeveelheden groente in de sappen zijn niet zoals ik gewend ben en alles is vrij zoet. 12 appels op een dag vind ik best veel naast al het andere fruit, zoals ananas en banaan, en heb besloten om er gewoon meer groente aan toe te voegen. Een pluk spinazie werd een hand vol spinazie.

Detoxdag 5 Maandag

De ochtend begon prima, in de ochtendhectiek van weer naar school en werk een dubbele sap gemaakt. Ging helemaal goed. Na mijn sapje op weg naar min yogaschool. Helaas had de yogajuf besloten om er een extra lang en pittig lesje van te maken. Ik heb het volgehouden, maar voelde me daarna wel afgedraaid. Ik was zo moe dat dat zich weer uitte in honger. Voor het eerst sinds de detox zie ik zakken chips voorbij vliegen als ik mijn ogen dicht doe en zoek ik in de keukenkastjes naar iets dat ik in mijn mond kan stoppen zonder dat ik zondig (ik kwam uit op een gedroogde abrikoos)……hmmmm dat is niet goed! Dit was duidelijk mijn dipdag, hopelijk trekt morgen de mist op in mijn hoofd en krijg ik de openbaring van een verlichte geest (zoals me beloofd werd)

rode biet appel

Detoxdag 6 Dinsdag

Door storm in de nacht geen goede nachtrust gehad, dus beetje knorrig was ik wel. Fysiek voelde ik me goed genoeg om naar de sportschool te gaan. Ik zou iig een half uurtje gaan sporten en kijken wat het effect zou zijn op mn lichaam. Na een half uur was ik zeker nog niet klaar en het ging ook wonderbaarlijk goed, dus nog een half uurtje aan vastgeplakt.

Na het sporten m’n eerste sapje buiten de deur gedronken. Ik weet inmiddels wel welke barretjes in Haarlem lekkere juices kunnen maken, dus kon ik zonder voorbereiding gewoon de deur uit (en ik hoefde ook geen apparaat schoon te maken YEAH)

Na een juibelende ochtend toch weer even een inzinking, een enorme moeheid kwam over me heen, net toen ik enorm aan de bak moest met de kinderen, hockey, piano- en gitaarles.

De mist in mijn hoofd is in kleine mate aan het optrekken, maar nog zeker niet weg. Ik merk dat het detoxen nu pas echt goed gaat werken. De gifstoffen komen lis en hebben effect.

avocado spinazie juice

Detoxdag 7 Woensdag

De laatste detox dag….wat zal ik mijn sapjes missen. Ik heb er heerlijk van genoten, ben nog blijer met mijn slowjuicer dan ooit. Door de Juicemaster heb ik er heerlijke sapjes meegemaakt met de meest uiteenlopende groente..voor mij geen restjes groente meer in de groentela…alles gaat lekker in de slowjuicer.

Heb geen hongergevoel gehad en voel me prima. De energieboost die ik had gehoopt is er niet echt van gekomen, daarvoor heb ik te weinig rust genomen (helaas), maar mijn huid is stralender en mijn darmen zijn echt tot rust gekomen. Daarbij ben ik net even mijn winterkilootjes kwijt geraakt. Al met al een hele bijzondere en aangename ervaring.

In het najaar ga ik weer aan de juice detox!

Detox & Yogaworksop:

Op vrijdag 18 september organiseer ik met Yogastudio Kleverpark in Haarlem voor de derde keer een yogaworkshop met detoxdiner…lees hier meer over en wie weet is het voor jou een leuke aanzet om ook eens een milde detox te proberen.

Leave a Comment