Havermout in Antwerpen

Al sinds mijn studententijd kom ik regelmatig in Antwerpen, een geweldige stad om inspiratie op te doen op gebied van mode, interieur en natuurlijk(e) voeding. Bijna bij elk bezoek aan deze stad kom ik terecht bij het bakkerijtje Het Dagelijks Brood. Al sinds de jaren negentig een bijzondere plek, door de enorme lange gezamenlijke tafel, waar je met z’n allen heerlijk belegde boterhammen kunt eten van de beste granen. De bedoeling van de eettafel is om een soort familiegevoel te creëren, waaraan gesprekken ontstaan en interactie is tussen de gasten. Een mooi streven.

Afgelopen weekend hadden we een hotel geboekt tegenover Het Dagelijks Brood en heet de bakkerij opeens geen Het Dagelijks Brood meer, maar heeft het de Franse vertaling op de pui hangen: Le Pain Quotidien. Waardoor het opeens niet zomaar een gezellig bakkertje is, maar een onderdeel van een grote keten van 128 winkels “all over the world”.

Wat nu, we stonden voor de deur van de bakkerij en ik raakte in dubio……ik eet geen brood meer en wat had ik nog te zoeken bij een broodwinkel? Mijn reisgezelschap stond erop dat we “traditiegetrouw “ naar binnen zouden gaan, al was het voor een kop koffie. Maar wat was het fijn, bij het zien van de menukaart, om te lezen dat Le Pain Quotidien geheel met zijn tijd was meegegaan. In het nieuwe kookboek van Le Pain Quotidien staat dan ook te lezen dat door west-coast invloeden uit Amerika alles biologisch is en hebben ze hun menukaart verrijkt met salades, quinoa gerechten, smoothies en …..een havermoutontbijt!

De volgende ochtend gingen we dan ook niet in het hotel ontbijten maar op een drafje naar de overkant, want wij wilde wel eens een Belgische havermout met rijstmelk, veenbessen, walnoten, appel en kaneel proeven. En hij was goddelijk! Wat een heerlijk ontbijt zo buitenshuis en toch mijn vertrouwde lekkere warme goedje. We hadden een goede bodem voor een dagje rondlopen in Antwerpen.

De volgende dag hadden wij ons weer verheugd op een havermout ontbijtje, maar wat was het geval? De havermout was uitverkocht! Op vele tafels zag ik mooie dampende kommen met MIJN havermout! Huh?

Waanzinnig cool dat het zover heeft kunnen komen dat havermout weer mainstream op het ontbijt menu is komen te staan en dat het ook nog zo goed aanslaat. Invloed van de Belgische Voedselzandloper, groot promotor van havermout, was duidelijk voelbaar. Natuurlijk is het geweldig dat steeds meer mensen bewust kiezen voor haver ipv een boterham van tarwe, niet alleen omdat het gezond is maar natuurlijk ook heel lekker. Maar ik baalde wel een beetje,  ik wist even niet wat ik nou moest eten…het werd na veel wikken en wegen speltbrood, maar dan wel van de beste kwaliteit met een zachtgekookt eitje en zalm. Mijn 20% van die dag was al weer vergeven, maar wel de moeite waard.

    • Le Pain Quotidien
    • Steenhouwersvest 48
    • Antwerpen

3 Comments

  • Andrea 9 november 2013 at 09:05 - Beantwoorden

    Wat leuk om te lezen! Ook ik kom graag in Antwerpen, waaronder bij Le Pain Quotidien. Goed te lezen dat zij nu ook havermout en quinoa op de menukaart hebben staan!

  • Magritha Heddema 9 november 2013 at 10:12 - Beantwoorden

    Wat een heerlijk verhaal. Ik had juist een koolhydraat arme boterham op, toen ik het las. Het water liep mij door de mond. Wij willen binnenkort een paar dagen naar Antwerpen. Is het mogelijk dat U mij het adres stuurt?

  • Alessandra Cantiniere 11 november 2013 at 12:32 - Beantwoorden

    Het adres staat onderaan de blog, steenhouwersvest 48.
    Alvast veel plezier in antwerpen!

Leave a Comment