Knollen en bietentijd

Het is best moeilijk om de exacte seizoensgroenten elk periode te onderscheiden in het grote aanbod aan groente. Het hele jaar door is in wezen alles verkrijgbaar, of het nou uit de Nederlandse kassen komt of wordt ingevlogen vanuit de andere kant van de wereld.

Natuurlijk weet ik wel dat aardbeien in de zomer worden gegeten en boerenkool in de winter, maar bij sommige producten weet ik het niet meer en laat ik me voorlichten door mijn biologische groentekweker (binnenkort meer over hem). Ik vraag elke vrijdag aan hem, wat komt er vers van het land en dan antwoordt hij elke keer weer even enthousiast en legt uit wat er net vers geoogst is. Het is nu eind oktober en heb nu toch echt meirapen (naam verraadt toch echt uit welk seizoen het zou moeten komen), rode bieten, gele bieten en veel knollen meegekregen. Soms leg ik me er maar gewoon bij neer en eet bieten in de winter en spinazie in de zomer. Zolang het biologisch is, voelt het nog enigzins verantwoord.

De knolselderij even uitgelicht:

Een knol dat niet veel gebruikt wordt. Zonder het groen ziet het er vrij onooglijk uit.  Heel jammer, want het is juist een super gezonde knol vol Kalium en foliumzuur. Kalium is een mineraal dat essentieel is bij het goed functioneren van je organen, gebrek aan kalium kan leiden tot moeheid, spiervermoeidheid en spierkrampen. Foliumzuur verlaagt de kans op hart- en vaatziekten. Alle reden om deze knol deze winter niet voorbij te lopen en er eens flink mee te gaan experimenteren.

Heerlijk in blokjes in een curry of als een pureetje bij een stukje vis.

 

2 Comments

  • Rita Niezen 6 november 2013 at 17:53 - Beantwoorden

    Ook grof geraspt en dan een samenhangend mengsel ervan maken. Bakken net als rösti in een beetje olie in de koekenpan. Heerlijk…..

    Ik doe er een ei en een beetje bloem en peper en zout door. Misschien heb jij een heel lekker alternatief????

  • Alessandra Cantiniere 6 november 2013 at 21:59 - Beantwoorden

    Kijk maar bij de recepten: Quinoa met kerrie met Knol en mango, is heel zoetig fris. Zeker het proberen waard.

Leave a Comment