Leestip: Toen ik je zag

Eind vorig jaar heb ik voor de Libelle mee mogen werken aan een artikel met Isa Hoes. Het artikel had de titel Koken met…, maar eigenlijk ging het over haar boek “Toen ik jou zag” dat net was uitgekomen over haar leven met Antonie Kamerling, de “vrolijke” blonde acteur die uiteindelijk zelfmoord heeft gepleegd na jarenlange depressie.

Isa hoes courgette spaghetti

Het was de wens van Isa om het Libelle-artikel ook aan gezonde pure voeding te koppelen, omdat dat niet alleen voor haar belangrijk was maar ook voor Antonie. Die middag van de fotoshoot had ik het boek helaas nog niet gelezen en had geen flauw idee waar het over ging.

Dat maakte toen helemaal niet uit, Isa was super geïnteresseerd in mijn workshop “Puur en Eerlijk koken” en we hebben samen met Medina Schuurman verschillende gerechten gekookt.

Depressie:

Dat Antonie Kamerling zelfmoord heeft gepleegd na een langdurige periode van zware depressie was bekend, daar werd openlijk over gesproken….ook ik zat in die periode in sombere tijden, van hele andere orde uiteraard, en heb ook  zwarte gedachten gehad die ik heel moeilijk kon uitbannen. De huisarts wilde me na een gesprekje van een minuut al aan de antidepressiva zetten, maar ik had gelijk het gevoel dat het anders moest kunnen.

Bewegen is goed, dus ging ik drie dagen per week sporten. Zelfs daar kon ik tijdens een mega work-out in een depressie schieten en opeens gaan huilen. Ik heb zelfs heel impulsief een hondje gekocht om me uit de put te trekken…het mocht niet baten. Met sombere gevoelens liep ik met de hond door het park en over het strand. Ze wilden niet weggaan. Kortom..het ging niet goed!

IMG_1390

Alleen kom je er niet uit.

Ik ben toen in psycho-therapie gegaan om mijn gedachtes te ordenen (de afspraak maken en in mijn agenda zetten was al een hele stap en gaf al lucht…ik ging er aan werken!). Behandelingen gehad bij een manueel therapeut om mijn volledig verstijfde nek en rug weer los te maken en ging ik in een latere fase naar een orthomoleculair arts. Door een gezonde leefstijl voor te schrijven kreeg ik niet alleen een geweldige energie boost maar uiteindelijk ook een nieuw doel…ik wilde voedingscoach worden en meer weten over de helende kracht van voeding. Mij heeft een depressie uiteindelijk veel goeds gebracht en heeft mijn leven een andere wending gegeven.

Het gaat dus eigenlijk al een hele tijd goed met me en dat is een fijne constatering. Ik ben me bewust dat mijn sombere periode niet vergelijkbaar is met die van Antonie, de oorzaak van mijn depressie was een zware bijnieruitputting die me in een negatieve stress-spiraal heeft gebracht. Antonie was manisch depressief, dat is van een andere orde.

 

Maar het ging eigenlijk over het boek van Isa:

 

Unknown

Nu in de zomervakantie zag ik het boek van Isa in de bibliotheek liggen en bedacht me dat ik die nog op mijn leeslijstje had staan. Ik was nog niet thuis of ik begon te lezen en werd helemaal in het verhaal meegezogen. Naast dat ze het samen heel fijn hebben gehad heeft de depressie van Antonie  een enorme druk geleverd op Isa en het gezin. Daarbij wordt je helemaal meegenomen in het romantische liefdesverhaal waar je het onvermijdelijke einde al van kent. In het boek staat beschreven dat Antonie er alles aan gedaan heeft om uit zijn zwarte wolk te komen, gezonde voeding, ayurveda (een oude indiase geneeswijze met voedingsmethode), yoga, massage, medicatie, enz. Helaas mocht het niet baten, waar het aan ligt weet niemand, er zijn zoveel factoren die meespelen, depressie is echt een nare ziekte. Aangrijpend is het wel en vooral heel herkenbaar voor degene met depressieve gevoelens en voor de partners.

Toen ik je zag is echt een aanrader dus, alsof je naar het verhaal van je beste vriendin luistert.

Liefs, Alessandra

 

 

5 Comments

  • Tamara 22 augustus 2014 at 12:47 - Beantwoorden

    Mooi dat je je open stelt. Hier ook zeer veel ervaring mee. Uiteindelijk coach ik nu zelf mensen naar een beter leven. Ook met gezonde, pure voeding. Ontzettend mooi uitgangspunt. Ga zo door 🙂

  • adele 22 augustus 2014 at 15:52 - Beantwoorden

    Mooi!!!

  • Nora 22 augustus 2014 at 19:16 - Beantwoorden

    Mooie leestip. Benieuwd trouwens wie positieve ervaringen heeft met specifieke groente/kruiden/dieeten die een goede werking hebben op mensen met depressies/ psychische stoornissen… Zowiezo gezond puur eten is natuurlijk belangrijk maar zijn er nog specifieke zaken die jij/jullie kunnen adviseren. Wil graag iemand helpen…. thanks!

  • Michelle 22 augustus 2014 at 21:29 - Beantwoorden

    Dank je wel voor dit persoonlijke verhaal. Misschien kun je een depressie niet genezen met (alleen) voeding maar ik geloof zeker dat het bijdraagt aan het voorkomen en ondersteunen van de genezing. Dank, dank en liefs.

  • Constance 23 augustus 2014 at 10:21 - Beantwoorden

    Heel mooi verwoord Alessandra.
    Ga het boek lezen. Je wenst natuurlijk iedereen dat hij geneest.
    Helaas zijn sommige ziekten zo ernstig dat ze dodelijk zijn. Niet alleen kanker ook depressie.
    Fijne mooie dag toegewenst.

Leave a Comment