Receptenruil maart

Deze maand heb ik weer een receptenruil met andere healthy foodbloggers gedaan. De maand maart mocht ik een recept uit de blog van Dayennes Food Blog kiezen. Dayenne houdt duidelijk erg van koken, ze heeft al een enorm archief met recepten waar je blij van wordt, het was een moeilijke keuze. Uiteindelijk heb ik voor de bloemkoolpizza gekozen, omdat deze al een hele tijd om mijn “to do” lijstje stond…was toch wel erg benieuwd naar deze “paleo” bloemkoolpizza.  Het resultaat was heerlijk en ik heb echt geweldig zitten genieten van mijn “pizza”. Ik heb het originele recept wel een heel klein beetje aangepast. Omdat ik geen magnetron gebruik om mijn eten in te verwarmen heb ik een andere methode opgezocht op internet en kwam tot deze bijzondere werkwijze.

receptenruil

Pizzabodem van bloemkool en mozzarella

Ingrediënten voor 2 kleine (lunch) pizza’s of 1 grote pizza

    • 200 gr bloemkool (gewicht van de roosjes)
    • 200 gr buffelmozzarella, geraspt
    • 1 ei
    • tomaatjes
    • 1 aubergine
    • 1 courgette
    • basilicum
    • olijfolie
    • zeezout

Bereiding:

bloemkoolpizza 1

Verwarm de oven op 225 graden

Was de bloemkoolroosjes en maal ze fijn in een keukenmachine

Leg de bloemkoolkruimels in een schone theedoek en draai de doek zodat al het vocht uit de bloemkool verdwijnt.

Als alle vocht uit de bloemkool is heb je echt een soort droog meel

Maal ook de mozzarella fijn in de keukenmachine en voeg het toe aan het bloemkoolmeel, voeg daar een ei, een dessertlepel olijfolie en zout aan toe.

Maak een mooie ronde bodem met behulp van bijvoorbeeld de ring van een bakblik

bloemkoolpizza 2

Besprenkel de pizza met wat extra olijfolie en zet hem 15 minuten in de oven

Snij de courgette en aubergine in dunne lange plakken en besprenkel ze met zeezout, na ongeveer 10 minuten is het water uit de groente onttrokken en kun je het droogdeppen met keukenpapier.

Haal de pizzabodem uit de oven en leg er nog wat extra mozzarella op samen met de cherrietomaatjes, zet deze weer terug in de oven voor ongeveer 10 minuten

In de tussentijd verwarm je de grillpan en smeer deze in met klein beetje olijfolie, grill daarop de dunne plakken groente

Als de pizzabodem mooi bruin is haal je hem uit de oven en bekleed het met de gegrilde groente.

bloemkoolpizza 4

Resultaat

Echt een heerlijke pizza vervanger, ook met de groente erbij heel smaakvol. Zoals ik al eerder schreef, gebruik ik geen magnetron, dus heb ik het vocht met de theedoek uit de bloemkool gekregen. Daarbij heb ik wat zout aan de bodem toegevoegd en wat olijfolie…verder was het helemaal super!

Dat vraagt om meer experimenten…

Deze makreel courgette variant met Italiaanse kruiden  en knoflook aan het bloemkooldeeg van de bodem toegevoegd was ook zeer geslaagd…

bloemkoolpizza makreel

Buon Appetito!

 

Aan de receptenruil doen de volgende Healthy Foodbloggers mee:

3 Comments

  • Josephine 23 maart 2014 at 14:34 - Beantwoorden

    Die pizza lijkt me heerlijk! Hoe warm heb je de oven gezet?

  • Alessandra Cantiniere 23 maart 2014 at 20:35 - Beantwoorden

    225 graden staat helemaal bovenaan 😉

  • Dominique 24 mei 2014 at 17:24 - Beantwoorden

    Wat een geweldig recept. Makkelijke te maken maar echt een smaakexplosie. Zeker de variant met makreel. Ik hoop dat je nog lang doorgaat met dit soort lekker recepten verzinnen! Je hebt er echt een fan bij!

Leave a Comment