Geneeskrachtige smaakmakers

Van huis uit ben ik bekend met de smaak van verse groene kruiden zoals basilicum, peterselie, oregano en tijm, maar veel verder kwam ik niet. Mijn kruidenrekje met gedroogde kruiden was daardoor lekker overzichtelijk en vooral erg basic.
Maar sinds ik mij met pure voeding ben bezig gaan houden en geen voorgemengde kruiden meer gebruik vanuit zakjes en pakjes ben ik me automatisch meer gaan verdiepen in exotische specerijen en is mijn kruidenrekje explosief gegroeid en neemt het een dominante plek in op mijn aanrecht.
De meeste specerijen, die voor mij betrekkelijk nieuw waren, worden al eeuwen gebruikt om smaak te geven aan gerechten, maar worden vooral gewaardeerd om hun ongelofelijke medicinale werking. Ik kan hier een eindeloze blog over schrijven omdat elk kruid en specerij een opzichzelfstaande helende werking heeft, maar ik heb er drie specerijen uit gekozen, omdat ik deze het meest ben gaan gebruiken.

Gember, de ontstekingsremmer en grote hulp bij de spijsvertering

Ik had twee hele goede redenen waarom ik ooit een overstap heb gemaakt naar puur eten zonder kunstmatige toevoegingen. Als eerste was ik altijd moe en ten tweede was mijn huid enorm onrustig en met lichte acne. Gember was mijn eerste nieuwe toevoeging in mijn voeding.
Elke ochtend begin ik met een groot glas gember thee, omdat het zuiverend werkt voor mijn huid en omdat het de aanmaak van spijsverteringsenzymen verhoogt die nodig zijn bij het afbreken van vetten en suikers die mij zo moe maken. Zeker bij het begin van de overstap van suiker- naar vetverbranding is gember een geweldig hulpmiddel. En mijn huid werd inderdaad veel rustiger.

Waar kan gember nog meer bij helpen:
keelpijn
griepklachten
remmen van ontstekingen
verminderen acne
werkt bloedverdunnend, dus verlaagt risico op trombose
werkt ontgiftend
werkt pijnstillend (ook te gebruiken als compres op pijnlijke plek)
verlaagt de cholesterol

Toepassing:
Ik ben de smaak van gember enorm gaan waarderen en ben er steeds meer mee gaan experimenteren. Soms gebruik ik gemberpoeder (Dhaje), maar voornamelijk verse gember van de biologische markt. De typische smaak van gember is goed te combineren met zoetige groenten zoals wortel, pompoen en bataat. Gember smaakt heerlijk samen met groene kruiden zoals koriander en peterselie.

gember klein

Kaneel, de weerstand verhoger

Kaneel kende ik natuurlijk al als een heerlijk geurende smaakmaker in de appeltaart, appelmoes en thee. Maar dat je het ook kon toepassen om je weerstand te verhogen en gezondheidsklachten te verhelpen of te voorkomen dat wist ik niet. Juist voor de kleine klachten kan het heel goed werken en is zo veel beter dan gebruik van medicijnen.
De meest belangrijke eigenschappen:
Kaneel heeft een ontstekingsremmende werking, het verlicht bij verkoudheden, keelpijn en blaasinfectie.
Kaneel is reinigend waardoor het rust aan je darmen geeft en gasvorming tegengaat.
Kaneel is ook nog verwarmend, heerlijk om te gebruiken als je kouwelijk bent in de winter.
Kaneel werkt ook tegen slechte adem. De dag beginnen met een lepeltje honing met kaneel neutraliseert de adem en werkt direct.

Dagelijkse toepassing:
Ik ben kaneel elke ochtend gaan gebruiken bij mijn ontbijt, fruit en noten met een schepje kaneel. Mijn man en dochter eten deels met mij mee, maar willen toch een granenontbijt. Zij eten nu regelmatig glutenvrije havermout met geprakte banaan, appel en kaneel, een absoluut verwen ontbijtje.

Wel belangrijk: Kaneel kan schadelijk zijn voor een ongeboren baby, het wordt afgeraden om kaneel tijdens de zwangerschap te gebruiken.

kaneel klein

Kurkuma (koenjit), de zuiveraar

De geelwortel is familie van de gember en enorm geneeskrachtig. Een specerij dat ook al eeuwen wordt gebruikt en voor mij totaal nieuw was. Nu is het niet meer uit mijn keuken weg te denken. Niet alleen omdat de smaak me bevalt maar ook om zijn enorme medicinale werking. Je kan het niet opnoemen of kurkuma kan het verhelpen, genezen of verminderen.

Belangrijkste werking van kurkuma:
Kurkuma werkt zuiverend voor darmen, nieren en lever en helpt je stofwisseling in balans te krijgen. Alsof dat al niet genoeg is wordt Kurkuma, omdat het ontstekingsremmend is, ook gebruikt bij huidontstekingen, spierpijn, kiespijn, menstruatiepijn en reumatische klachten.

Belangrijk om te weten dat kurkuma van nature slecht wordt opgenomen in het lichaam, door het te mengen met zwarte peper of cayennepeper wordt de opname vergemakkelijkt. Daarnaast is het aan te raden om keuken handschoenen te dragen als je verse kurkuma met de hand raspt, behalve als je het geen bezwaar vindt om drie dagen met gele vingers rond te lopen. Kurkuma geeft een enorme kleur af op je huid en je keukenapparatuur, het wordt dan ook niet voor niets als natuurlijk kleurmiddel voor kleding, snoepgoed en kazen gebruikt.

kurkuma klein

Volgende blog zal ik een recept plaatsen van een gerecht waarbij alle drie de specerijen worden toegepast. Een gerecht met helende werking en nog lekker ook, wat wil je nog meer!

Enjoy life!
Warme groet, Alessandra

4 Comments

  • Tjitske 6 november 2013 at 16:04 - Beantwoorden

    In de Oosterse keuken wordt koenjit veel gebruikt. wij doen 1th.l door de kefir. maar moeten we nu ook peper erdoor doen?

    1. Alessandra Cantiniere 6 november 2013 at 16:11 - Beantwoorden

      Hi Tjitske, De werking van koenjit/kurkuma wordt versterkt door zwarte peper. In sommige gevallen is zwarte peper niet aan te raden, zoals in de kefir of een smoothie (je kunt het wel proberen natuurlijk, kan een verrassend effect opleveren)

  • […] specerijen: Zwarte peper, cayennepeper, nootmuskaat, vanille, kaneel, gember, kruidnagel, steranijs en […]

  • […] kaneel […]

Leave a Comment