Verslag: detoxen met Aloë Vera

Een tijdje geleden kreeg ik een telefoontje van Sacha van de site “Fit Food Forever” die mij diezelfde ochtend gezien had in de sportschool. Ze wist dat ik van Pure Food Coaching was en wilde mij heel graag kennis laten maken met een product waar ze zelf heel enthousiast over was. Ik heb me laten meenemen in haar enthousiasme en heb me opengesteld om me eens te verdiepen in een detoxkuur op basis van Aloë Vera. Deze kuur duurt 9 dagen en wordt onder de naam Clean 9 van Forever uitgebracht.

Nou had ik net een sappendetox gedaan en was er in eerste instantie erg enthousiast over. Ik had geen hongergevoel en ook geen heftig ontgiftingsverschijnselen (waarschijnlijk ligt dat al aan mijn gezonde eetpatroon) maar ik merkte dat ik wel weer snel de verloren kilo’s was aangekomen en dat mijn energiepijl erg laag bleef. Ik was toch bang dat mijn organen een kleine opdonder hadden gekregen met de sappendetox. Dus voordat ik weer aan een detox zou beginnen moest ik me even goed in de werking van Aloë Vera gaan verdiepen.

IMG_5613

Aloë Vera is een cactusachtige plant die in de woestijn leeft. De bladeren houden heel veel vocht vast waardoor een soort gel ontstaat. Deze gel bevat een dosis C, E, B-complex en de mineralen zoals calcium, magnesium en zink en 20 belangrijke aminozuren. Een plant die al eeuwen wordt ingezet om zijn geneeskracht. Dat wil niet zeggen dat het een gezondheidsclaim kan dragen, het is geen medicijn en zijn geneeskracht is niet wetenschappelijk bewezen. Toch wordt het in de orthomoleculaire wereld vaak ingezet voor het herstellen van darmflora, verhogen van weerstand, prikkelbaar darmsyndroom, ondersteunen van de werking van de lever (je detoxorgaan) en om de bloedsuikerspiegel te verlagen. En dat zijn alleen de voordelen van inwendig gebruik. Voor uitwendig gebruik helpt het in mijn geval heel goed tegen verbranding en uitslag…een plantje om gewoon in huis te hebben!

Aangezien ik vrijwel altijd last heb van onrustige darmen werd ik dus nieuwsgierig naar een Aloë Vera detox en heb het pakket in ontvangst genomen.

Clean 9 pakket

In het pakket zaten twee flessen pure Aloë Vera, supplementen en vezelsticks voor negen dagen. Een heel handig boekje waarin je alles kunt bijhouden. Hoeveel je hebt gedronken, bewogen, gegeten, geslikt….dat werkt enorm stimulerend.

Daarnaast een zak proteïne poeder met vanille smaak, deze was gezoet met suiker en de zoetstof sucralose, tja, beiden lijkt me niet geschrikt voor een detox met als doel je darmen rust te geven, dus die heb ik maar vervangen voor mijn eigen vertrouwde Sunwarrior Plantaardige Proteïne mix. De shakebeker was wel heel fijn, speciaal om de shake mee te nemen en niet te laten klonteren.

Opbouw van de detox…eerste twee dagen niet eten, alleen Aloë Vera, vezelstick, supplementen en proteïne shake. Daarna 7 dagen bij het ontbijt en lunch supplementen, Aloë Vera en shakes, in de avond mag je gewoon eten tot 600 calorieën. Ook hier heb ik gelijk mijn eigen draai gegeven aan de maaltijden, ik ben van mening dat als je gezond eet op basis van groente, vetten en eiwitten dan hoef je geen calorieën te tellen (een totaal onzinnig concept in mijn ogen, ik kijk liever naar voedingswaarde)

Mijn Detox Clean 9 Dagboek:

Detoxdag 1 en 2:

Ik had ervoor gekozen om in een rustig weekend de detox te starten. Dat dacht ik althans. Zaterdag begon ik met de siupplementen en een glas Aloë Vera. Ik voelde de Aloë Vera mijn lichaam in glijden en mijn maag en darmen begonnen gelijk te keer te gaan. Het is niet echt smakelijk, dus besloot ik een aardbei ernaast te leggen om gelijk in mijn mond te stoppen na het leegdrinken van het glas. Zo was het goed te doen.

IMG_5630

De Warrior proteine shake op plantaardige basis is ronduit smakeloos en best pittig om te drinken. Ik het er daarom voor gekozen om het wat op te leuken met vanille extract en kokosmelk. Zo was het goed te doen. Het rustige weekend bevatte toch nog een lunch met een vriendin en een verjaardagspartijtje van het dochtertje van een vriend. Beiden goed overleefd met heel veel kruidenthee. Heel fijn dat op feestjes ook rauwkost wordt geserveerd, dus ik had wel stiekem wat wortel en komkommer gegeten. In het boekje van Clean 9 staat ook een lijstje van gezonde snacks die wel gegeten mogen worden. Heel fijn, want dat zijn de snacks die ik eigenlijk altijd eet.

IMG_5631

Na de twee dagen was ik natuurlijk wat afgevallen (2,5 kilo), dat is logisch. Vocht verlies je sowieso en nu maar kijken hoe de rest van de week zal vergaan. Mijn darmen vonden het heerlijk, ze kwamen gelijk tot rust en geen last van opgezet gevoel.

Detox dagen 3 t/m 9:

Overdag moest ik leven op shakes en supplementen, in de ochtend een glas Aloë Vera. Prima te doen. Enige nadeel….ik ben de hele dag verlekkerd bezig met wat ik die avond zal gaan eten. Verder was ik best duf in mijn hoofd en begon mijn dagelijkse bakje koffie te missen. Mijn energie peil was daarentegen helemaal prima. Op de sportschool kon ik gewoon mijn ronde doen en met de yogales kwam ik ook makkelijk mee.

De shake kon ik echt niet wegkrijgen en ik miste mijn portie groente per maaltijd. Dus heb ik de shake wat meer vezels en body gegeven door toevoeging van spinazie, kiemen en fruit.

IMG_5658

Om mijn groente quota op te krikken bestond mijn eerste maaltijd dus ook alleen uit groente en beetje vis. Een bloemkoolpureetje met rauwe andijvie en kabeljauw….kijk hier voor recept.

eerste maalijd Clean 9

Conclusie Clean 9 van Forever:

De Aloe Vera detox van Forever is heel goed vol te houden, een heerlijke reset voor je darmen. Waarschijnlijk is het voor velen een reset om gezonder te gaan eten. Voor het afvallen hoef je de kuur niet te doen als je daarna weer vol aan de snelle koolhydraten gaat. Twee aspecten die ik zeer storend vind is de nadruk die gelegd wordt op het afvallen en niet op het ontgiften, dus nadruk op calorieën tellen. Daarnaast vind ik het onprettig dat de proteïne shake verrijkt was met sucralose en suiker, iets waar het bedrijf Forever wel bewust van is en dat zeker gaat aanpassen door suiker uit het product te halen. Daarbij is deze detox ook zonder de shake te verkrijgen. Het is een detox waar je wel heel makkelijk een eigen draai aan kan geven, dus paste het wel helemaal in mijn straatje. Ik vond het makkelijk vol te houden, geen hongergevoel gehad en heb de koffie alleen in mijn hoofd gemist (niet lichamelijk)….

Wil je meer informatie over het Clean 9 pakket van Forever kun je kijken op de site van “Fit Food Forever” of FB pagina Fit Food Love Life Forever

11 Comments

 • Tamara 4 juli 2015 at 08:38 - Beantwoorden

  Ik vond het al zo bijzonder jij deze detox ging doen. Persoonlijk vind ik de producten helemaal niet zp puur al heb ik deze kuur nog nooit gedaan. Omdat de producten suikers bevatten zal ik dit ook niet gaan doen. Ik twijfel ook weleens aan de zuiverhuid van alle aloe vera. Volgens mij is alle aloe vera uit hun natuurlijke matrix gehaald. Weet jij daar toevallig iets meer van?

  1. Pure Food Coach Alessandra 6 juli 2015 at 20:15 - Beantwoorden

   Bedankt Natasha voor de aanvulling en info over Aloe Vera. Tja Tamara ik begrijp dat je moeite hebt met de puurheid van de Clean 9. Zoals ik het heb gedaan vond ik het prima voor mezelf, maar ik blijf erbij dat vooral de Aloe Vera zelf mij over de streep heeft getrokken. Deze deed het goed voor mijn darmen en dat voelde goed. Rest heb ik dus vervangen voor eigen spullen. IK heb toch zelf eerst willen uitproberen om zo een oordeel te kunnen vormen.

 • Natascha 6 juli 2015 at 09:22 - Beantwoorden

  Klopt inderdaad Tamara. Veel Aloe Vera wat op de markt is bevat maar weinig Aloe en veel andere toevoegingen en heten 100% Aloe (wat nooit kan tenzij je ene plant thuis hebt staan)
  De Aloe Vera die toegevoegd wordt is van de hele plant. Het blad inclusief de gel wordt dan in z’n geheel gebruikt voor de drank. Niet erg handig want de plant zelf verteren we niet en zijn prikkelbaar voor onze darmen.
  De Aloe Vera gel van Forever is wel echt pure Aloe. Het bedrijf werkt al 38jaar met dit product en heeft patent op het stabilisatie proces. Geen enkel andere producent of persoon mag het dus op deze manier namaken.
  Forever gebruikt alleen de gel uit de Aloe Vera plant en deze gel wordt op een koude manier verkregen en gestabiliseerd zodat álle voedingstoffen worden behouden.
  Dit is het lastigste gedeelte omdat Aloe Bera oxideert wanneer het in contact komt met zuurstof en zijn voedingswaarde verliest.
  Er zit dan ook 96,4% Aloe Vera in de gel en het overige percentage is van het stabilisatie proces. (Geen suikers dus)

 • ellen 22 juli 2015 at 17:52 - Beantwoorden

  @natascha je noemt een hoog percentage wat er aan aloevera in zit en de rest is van het stabilisatieproces. Zag bij iemand dat er op de ingredientenlijst ook Sorbitol staat. Dat valt onder de schadelijke E nummers. Weet jij daar meer van?

 • Mariella 24 februari 2016 at 19:56 - Beantwoorden

  Hoi ik ben nu 4 dagen bezig met de clean9 het gaat prima het enige wat er is ik heb inmiddels al 6 dagen geen ontlasting gehad wat kan ik hier aan doen gr Mariella

 • kyra 20 maart 2016 at 16:55 - Beantwoorden

  Wat een fijne site dit. Ik heb via een vriendin nu ook een clean 9pakket. Dag 6. Op mijn weegschaal alleen wel redelijk wat spierweefsel verloren. Dus ik heb nu wel vanmiddag een extra stuk kip gegeten. Misschien een extra Shake ook niet verkeerd. Ik heb niet echte honger en voel me goed. Aloë is inderdaad niet echt lekker. In 1 x erin gooien met n glas water er achteraan.

 • nelly 14 januari 2017 at 21:07 - Beantwoorden

  Weet ondertussen ook uit eigen ervaring dat de shake een ungefermenteerde soja shake is met sojaecit. en met suiker gezoet, dat is niet echt detoxen en kan veel beter. Ook in de aloevera gel zitten vele toevoegingen zoals natrium benzoaat, verdikkingsmiddel, sorbitol. Ook dat kan veel en veel puurder. De aloeverose in de gel is ook niet echt hoog. En dan staat me erg tegen een “natuurdrankje”in een gele plastic can met code plastic 7 daar wordt je helemaal niet vrolijk van. De C9 geeft wel resultaat want spiermassa wordt afgebroken, resultaat is daardoor van korte duur. Ook energie is er want je drinkt toch 2liter aloevera gel op in 9 dagen. Of dat gezond is met al die toevoegingen voor je lijf zullen we maar het voordeel van de twijfel geven.

 • Stephanie 14 april 2017 at 17:58 - Beantwoorden

  Heeft iemand ook de ingrediënten lijst?

 • Esther 7 juni 2017 at 08:31 - Beantwoorden

  Wat jammer dat Natascha niet reageert op de vraag over de hulpstoffen. Ik ben Voor een reset met Clean 9 gegaan, inderdaad als aanloop op een gezonder eetpatroon. Ik voelde me goed en viel af, maar mijn darmen gingen wat hard aanvoelen. Vervolgens bleef mijn menstruatie weg (inmiddels al 5 maanden) en constateerde de osteopaat dat mijn lever flink overbelast was. Binnenkort moet ik bloed laten prikken om te kijken hoe het nu met mijn lever is.
  Mijn zusje heeft dezelfde klachten na gebruik van C9!
  Vermoedelijk ligt de oorzaak hiervan bij de grote hoeveelheid ongefermenteerde soja die je inneemt bij de C9, omdat deze een stof bevat die veel op oestrogeen lijkt.
  Voor mijnen elk geval geen shake op basis van soja meer!

 • Renate 18 januari 2018 at 21:01 - Beantwoorden

  Wat knap dat je de hele kuur hebt volgehouden! Natuurlijk zat er wel eten bij dat maakt het allemaal iets draagbaarder. Zou je het aandurven om een detox kuur met alleen maar sapjes aan te gaan?

  Liefs, Renate
  http://www.detoxkuurnederland.nl/

 • Hadassah 18 augustus 2018 at 07:50 - Beantwoorden

  Ik ben nu bezig met C9 en heb nu ineens juist een heel heftige menstruatie. Iemand een idee waar dat door komt?

Leave a Comment