Mijn 5 favoriete ontbijtjes

Vorige week zaterdag schreef ik op facebook een bericht waarin ik schreef dat het beter is om niet elke dag havermout te eten, omdat je darmen/spijsvertering daar niet optimaal van gaan werken. En poeh wat heb ik daar veel commentaar op gekregen! Terecht, want ik ging best kort door de bocht. Ik bedoelde met die uitspraak dat het beter voor je darmen en spijsvertering is om dagelijks te variëren met je voeding. Ik raad daarom ook de mensen in mijn praktijk aan om drie ontbijtjes uit te kiezen waar ze blij van worden en makkelijk te maken zijn. Deze af te wisselen en er wat mee te combineren en experimenteren. Zo hou je het leuk en zijn je darmen ook blij!

Mijn 5 snelle ontbijtjes:

Havermout (natuurlijk eet ik deze ook heel graag)

havermout

Havermout kun je op twee manieren bereiden. Door te zachtjes te laten koken of door het de avond van te voren in een bak aan te maken met een plantaardige melk en water en dat een nacht te laten weken (overnight oats) Deze bak zet je in de koelkast en kun je ongeveer vier dagen van eten. Bij de tweede methode kun je de havermout koud eten of verwarmen met wat extra water.

De havermout waar ik het meest blij van wordt, vooral in de winter, is de warme havermout met een beetje banaan als zoetstof en daarbij divers fruit en rauwe noten.

Voor het recept kijk hier

Chiapudding

chia matcha

Chia is een zaad dat rijk is aan eiwitten, vooral voor veganisten en vegetariërs een hele waardevolle aanvulling op hun voeding. Chiazaad kun je laten weken (5 minuten) in een plantaardige melk en dan wordt het een soort pudding. Je kunt hier weer fruit en noten aan toevoegen, maar ook een extra smaakje, zoals cacao, groene thee (zie foto) of vanille.

Voor recept kijk hier

Havermout ontbijtsmoothie

IMG_7860

Kies je smoothie (ik kies vaak voor spinazie/banaan/blauwe bes) naar keuze en voeg daar een handje havermout of een schep overnight oats aan toe…heerlijk, voedzaam en makkelijk.

Voor het recept van mijn oersmoothie kijk hier

Kokosyoghurt met homemade granola

yoghurt granola

Tja….mijn granola ontbijtje….wat is dat toch lekker. Toch eet ik deze niet heel vaak. Maar sinds ik de kokosyoghurt van het Nederlandse merk Abbot Kinney’s heb ontdekt komt dit ontbijt steeds vaker voorbij. En dat granola maken zo makkelijk zou zijn had ik ook geen idee van. Sinds ik dat weet, zitten we nooit meer zonder.

Voor het homemade granola recept kijk hier

Quinoa en Fruit ontbijt

IMG_2304

Het Quinoa ontbijt is puur ontstaan omdat ik geen havermout meer in huis had en nog wel een quinoa leftover van de dag ervoor. Ik heb de quinoa weer verwarmd met amandelmelk en het was echt heerlijk (het leek een beetje op rijstepap).

Kijk voor het quinoa-ontbijt recept hier 

Ik hoor graag wat jullie lekker vinden in de ochtend! Vooral de snelle ontbijtjes die je maakt voordat je naar je werk gaat, kinderen naar school brengt, voor het sporten of andere leuke dingen gaat doen.

Fijn weekend!

 

3 Comments

Leave a Comment