Verslag: Lezing Anne Marie Reuzenaar

In de bibliotheek van Haarlem gebeuren de leukste dingen. Van voorleessessies, exposities tot lezingen. Deze week was er een lezing over “Suiker, de zoete verleider” van orthemoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. En daar moest ik natuurlijk bij zijn, alleen al omdat ik in het begin van de overstap naar een gezonde levensstijl haar boek had aangeschaft “Zonder Suiker”.

IMG_1716

Het contrast kon niet groter zijn. Afgelopen zondag was ik bij het spektakel event van superfoodgoeroe David Wolfe, waar ik een beetje overvallen werd door de grootsheid en commercialiteit, terwijl ik nu me heerlijk in de watten gelegd voelde met thee en dadelcake in een kleine zaal voor ongeveer 40 personen. Het contact met Anne Marie was dan ook snel gelegd.

IMG_1710

Anne Marie heeft 20 jaar geleden haar eerste boek uitgebracht over gezonde voeding, en daarna blijven schrijven naast het runnen van een praktijk. Toen haar boek “Zonder Suiker” uit kwam heeft dat tot grote ophef geleid binnen de suikerindustrie. De Suikerunie was niet blij met het boek (en dat gaf weer publiciteit, alleen maar goed!)

Ze is schrijfster van “Eet je Fit”, “Het heden ik kookboek”, “Zonder Suiker” en haar laatste boek “Natuurlijk, elke dag echt eten” alle boeken bevatten recepten zonder suiker.

De lezing ging dus over de verslavende werking van suiker, het was behoorlijk interactief en levendig.Wat werd er zoal besproken: Wat is suiker. Hoe worden suikers verwerkt. Waar zit suiker in (etiketten lezen). Waarom voegt industrie suiker toe aan producten. Wat is er slecht aan suiker (verslavend en verstoring bloedsuikerspiegel)

Om je lichaam goed te laten functioneren is het vooral belangrijk om goed te zorgen voor je organen zoals, alvleesklier (aanmaak insuline), bijnieren (aanmaak adrenaline), lever (opslag suikers) en darmen (gezonde darmflora voor goede opname voedingsstoffen). Een teveel aan suiker kan de werking verstoren van deze organen. Met als resultaat welvaartziektes als burnout, ontstekingen, overgewicht, prikkelbaar darmsyndroom, diabetisch II, enz

IMG_1711

In de pauze kregen we drie overheerlijke hapjes gezoet met natuurlijke suikers: Een pastinaak gembermuffin, framboos kokosmuffin en Choco-Mascarponecake (ik had mijn natuurlijke suikertax inmiddels wel bereikt)

De tweede helft van de lezing werd een stuk levendiger, want er werden onderwerpen aangehaald zoals verslavende werking van suiker, hoe kun je afkicken van suiker, voedselhypes zoals superfoods, oereten, spelt, glutenvrij, enz  De meest gangbare suikervervangers werden uitvoerig besproken .  Tot mijn grote schik bestaat honing grotendeels uit suikerwater (er zat een imker in de zaal die dat bevestigde) dus deze gaat toch ook van mijn lijstje suikervervangers. De favoriete zoetmakers van Anne Marie zijn vloeibare stevia in combinatie met kokosbloesemsuiker.

IMG_1713

Conclusie:

Geraffineerde suiker is ongezond en verslavend. Het zit in meer producten verwerkt dan je denkt. We hebben het niet nodig om te functioneren, we krijgen genoeg suikers binnen van andere producten. Geraffineerde suikers kun je vervangen door natuurlijke suikers, maar blijf het wel zien als een traktatie (snoep).Voedselhypes komen en gaan, het gaat er vooral om dat je gezond en gevarieerd eet, goed bij jezelf blijft en goed naar je lichaam luistert.

Het was een hele duidelijke lezing, heel fijn voor de basis informatie. Jammer dat er geen aandacht werd besteed aan andere belangrijke voedingsstoffen zoals vetten en eiwitten, want juist daar zou ik meer de nadruk op leggen. Waarschijnlijk hadden we er dan nog een uur aan vast moeten plakken. Volgens mij had het publiek dat helemaal niet erg gevonden!

 

 

 

1 Comments

  • Gabriela 29 januari 2015 at 12:17 - Beantwoorden

    De doc was er net weer op!Heb er van genoten. Toch oaevrstelbanr dat iemand zich wil laten opsluiten van de buitenwereld en 25 a 35 jaar aan een boek wil werken.. crazy toch!?

Leave a Comment